Warhammer

Warhammer

Warhammer, eller Warhammer Fantasy Battle som det även kallas, är ett spel från speltillverkaren Games Workshop. Det är ett så kallat figurspel som utspelar sig i en fantasyvärld. Figurerna är 28 mm höga och de kan antingen vara i plast eller metall. Spelaren sätter själv ihop figurerna och målar dem. Det finns till och med tävlingar i hur välgjorda figurerna är.

Det första spelet kom ut 1983 och då var det i huvudsak ett krigsspel med satta regler. Spelet har sedan dess kommit ut i flera versioner och där tillägg i regler, världar och funktioner har lagts till. I till exempel den fjärde versionen tillkom ett magisystem som byggde på arméböcker och kort. 2015 bytte företaget ut detta spel mot Warhammer Age of Sigmar.

Hur spelet är upplagt

Själva världen i Warhammer liknar den riktiga världen och både kontinenter och kulturer bygger på verkligheten. Här finns kulturer från skilda delar av historien så som azteker, forntida Egypten med flera. Men det finns även inslag från tidigare publicerade fantasyvärldar, exempelvis Tolkien, vilket innebär att varelser som bland annat magiker, orker, alver, vättar, med mera dyker upp i Warhammers värld.

Hur man spelar

I Warhammer ska olika handlingar utföras och det sker med hjälp av tärningar. Det är därför ett rent turspel. När en handling är utförd gör motståndaren detsamma. Oftast pågår spelet i 11 rundor och varje runda har fyra faser. Beroende på hur stora slagen är tar varje runda olika lång tid. Vinnaren av varje runda räknas ut när sista fasen är avklarad.

Rundornas faser

Första fasen är förflyttningsfasen där spelarens enheter flyttas. När den är över tar magifasen vid där besvärjelser får kastas, vilka motståndaren kan kontra. Nästa fas är skyttefasen och där låter spelaren sina bågskyttar och artilleri skjuta sina vapen. Till sist är det närstridsfasen som ska utkämpas. För att få en spelbalans mellan motståndarna har alla miniatyrer olika värde och styrka.