Rubiks kub

Rubiks kub

Det klassiska spelet Rubiks kub är traditionellt sett en kub med olika färger på varje sida. På varje sida av kuben finns 4 mindre kuber som var och en kan snurras åt alla möjliga håll. När du köper kuben så är den allt som oftast sorterad så att varje sida på kuben har en heltäckande färg. Du startar spelet genom att slumpvis vrida de små kuberna i olika positioner. Spelet går sedan ut på att försöka vrida tillbaka alla de små kuberna på den stora kuben så att denna som helhet får samma färg på respektive sida. Vill du lägga in en extra dimension i skruvandet så tar du även tid och tävlar mot något för att se vem som kan lösa kuben på snabbast tid, vilket kan vara väldigt kul. Det kan låta lite svårt när det beskrivs i text men när du väl får se en Rubiks kub i verkligheten så förstår du direkt vad spelet går ut på.

Spelet är både roligt samtidigt som det är bra träning för hjärnans rumsuppfattning och problemlösning. Tycker du att det är svårt så finns det flera instruktionsfilmer på nätet där du även kan lära dig lite genvägar till lösningen. Har du kört fast kan det vara lite småfrustrerande och att det då finns lösningar eller sätt att lära sig hantera kuben lättillgängligt, kan vara väldigt givande. Det är minst sagt tillfredsställande när du löst hela kuben även om du tagit lite hjälp av nätet.

Har du aldrig testat på en Rubiks kub så är ett världsrekord kanske inget du kommer att satsa på direkt men att veta att rekordet ligger på dryga 5 sekunder är väldigt imponerande och något du kan sikta på att slå i framtiden om du fastnar för kuben.

Spelet lämpar sig för alla åldrar och det är ett väldigt nyttigt och roligt spel för att träna hjärnan samtidigt som det är skönt att låta sin fulla uppmärksamhet försvinna in i spelet, det ger ett lugn som många andra spel kan ha svårt att leverera.